Ami nálunk gyorsan elfogy mikor asztalra kerül …
Hozzávalók
60-70 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej – +
2 evőkanál cukor
ízlés szerint só
ízlés szerint fokhagyma granulátum vagy friss átzúzott
1 db tojás
150 g kefir vagy natúr joghurt
1 késhegynyi szódabikarbóna
1-2 evőkanál étolaj
175 g tejföl a tetejére
ízlés szerint zúzott fokhagyma
ízlés szerint reszelt sajt
Kisebb lángosokat szoktam készíteni, 2,5 dkg vagy 5 dkg használom általában.
Lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát, tálba mélyedést készítünk, középre az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos cukros tejben, majd a tálba hozzáadjuk a többi hozzávalót is az étolaj kivételével és jól összedolgozzuk, a tejet nem egyszerre, hanem apránként gyúrjuk hozzá, látva, érezve, mennyi szükséges.
Közepes lágyságú tésztát dagasszunk, verjük meg jó alaposan,
Lisztezzük meg a tál alját és a tésztát is takarjuk le konyharuhával pihentetni, duplájára keljen, langyos helyen. Majd kivesszük a nyújtótáblára, hosszú rúd alakúra formázzuk nem gyúrjuk össze még egyszer ! Elvagdossuk késsel és szép kör alakúra formázgatjuk a kezünkkel óvatosan és még hagyjuk kicsit így is pihenni kb. 10 percet majd forró olajba megsütjük papírtörlőre szedjük és kész is.
Megjegyzés ha nem szeretnénk egyszerre sokat kisütni akkor gombócozzuk ki tegyük olajos tálcára kenjük meg mind kevés olajos ecsettel fóliázzuk be, ne kapjon levegőt és tegyük hűtőbe. Majd, mikor szükségünk van rá, kivesszük a hűtőből, hagyjuk meleg helyen pihenni kicsit és ne gyúrjuk össze újra !! Nyújtogassuk ki a kezünkkel és mehet forró olajba.