Sajtos tejfölös lángos

Ami nálunk gyorsan elfogy mikor asztalra kerül …

Hozzávalók

60-70 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

3 dl tej – +

2 evőkanál cukor

ízlés szerint só

ízlés szerint fokhagyma granulátum vagy friss átzúzott

1 db tojás

150 g kefir vagy natúr joghurt

1 késhegynyi szódabikarbóna

1-2 evőkanál étolaj

175 g tejföl a tetejére

ízlés szerint zúzott fokhagyma

ízlés szerint reszelt sajt

Kisebb lángosokat szoktam készíteni, 2,5 dkg vagy 5 dkg használom általában.

Lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a szódabikarbónát, tálba mélyedést készítünk, középre az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos cukros tejben, majd a tálba hozzáadjuk a többi hozzávalót is az étolaj kivételével és jól összedolgozzuk, a tejet nem egyszerre, hanem apránként gyúrjuk hozzá, látva, érezve, mennyi szükséges.

Közepes lágyságú tésztát dagasszunk, verjük meg jó alaposan, 🙂 jó hólyagos legyen a lángosunk nagyon finom lesz !! Nagyon ragad, olajozzuk meg kezünket picit a tésztát is és gyúrogassuk, még el nem válik az edény falától, ha elválik, akkor jó.

Lisztezzük meg a tál alját és a tésztát is takarjuk le konyharuhával pihentetni, duplájára keljen, langyos helyen. Majd kivesszük a nyújtótáblára, hosszú rúd alakúra formázzuk nem gyúrjuk össze még egyszer ! Elvagdossuk késsel és szép kör alakúra formázgatjuk a kezünkkel óvatosan és még hagyjuk kicsit így is pihenni kb. 10 percet majd forró olajba megsütjük papírtörlőre szedjük és kész is.

Megjegyzés ha nem szeretnénk egyszerre sokat kisütni akkor gombócozzuk ki tegyük olajos tálcára kenjük meg mind kevés olajos ecsettel fóliázzuk be, ne kapjon levegőt és tegyük hűtőbe. Majd, mikor szükségünk van rá, kivesszük a hűtőből, hagyjuk meleg helyen pihenni kicsit és ne gyúrjuk össze újra !! Nyújtogassuk ki a kezünkkel és mehet forró olajba.

Címkék:

Zsanette Íz világ Gastro & Konyhája

              Kövess a Facebookon is a finom Receptekért !

 

Tovább a blogra »