Egy igazi zalai finomság !A legkedveltebb barátnőmtől, munkatársamtól, pótmamámtól , Rózsi nénitől tanultam !Egykor Zalába Pókaszepetki lakos ! Isten nyugosztalja !! Szívemben tovább élsz !
Én egy kicsit annyival csináltam másképp hogy sütés előtt meglocsoltam egy ki vanília szósszal és kevert liszteket használtam nagyon isteni lett …
Nagyon finom ,és laktató ebéd! főleg egy húsos tartalmas leves után, pl egy Palóc leves ,vagy egy Pandúrgulyás, de egy sima Gulyásleveses, után is mennyei élvezetekbe lehet részünk !! Imádjuk, és nagyon nagyon finom! Szeretettel ajánlom mindenkinek !
Sima egy fajta liszttel is elkészíthető ,Én nagyon szeretek kevert, vegyes lisztekkel dolgozni, és némi zabpehellyel. Mert ugye a kelt tészta, nem éppen diétás ,vagy kevésbé kalóriás étel! Így hát ha már megkívántuk, akkor vigyünk a szervezetünkbe értékes Rostokat !Lassan felszívódó szénhidrátot is ,ami által tovább is érezzük majd a jóllakottság érzését! Mintha csak egy sima szegény hagyományos liszttel készítenénk .Így hát ki hogy szeretné, azt már rátok bízom ! Én így készítettem el íme itt a Receptem is !
Csodás napotok legyen ! 🙂 
Jó sütést főzést mindenkinek a konyhában !!
Készült , Zsanette Kovács
Szakács
Íz Világ Gastro& Konyhájába
Hozzávalók
20 dkg Teljes kiőrlésű búza liszt
20 dkg Teljes kiőrlésű Graham liszt
20 dkg Nagyi titka liszt minőségi
10 dkg finom szemű zabpehely ( ez nem liszt ) !
Ezeket össze keverjük
10 dkg Ráma
fél budafoki élesztő
2 cs vanília cukor
1 ek púpos cukor
4 db tojás
cs só
4-5 dl langyos tej + – lehet több kevesebb lesz szükséges lényeg közepes lágy tészta se nem kemény se nem túl lágy .
2-3 ek olaj vége felé bele dolgozni
olaj a tészta kenéshez galuskákhoz
Töltelék
15 dkg mák darált cukrozott
1 db citrom héja reszelve
2 cs vanília cukor
kevés mazsola ízlés szerint
Dió Töltelék
15 dkg darált cukrozott dió
2 cs vanília cukor
1 citrom reszelt héja
kevés mazsola
Vanília szósz készítése
2 cs vanília puding
1 l Tej
5 dl víz
ízlés szerint cukor
vanília cukor
cs só
3 dkg ráma
ebből vanília mártást készítünk! Nem kemény hanem szósz jellegűre !
Ha túl sűrű még tejjel hígítjuk . Elkészült tegyük bele a rámát ,olvadjon el kevergessük. Ettől finomabb fényes és nem fog bőrösödni a mártásunk .
Tálba tesszük a liszteket, a sima fehér lisztet átszitáljuk, a többit nem !
Összekavarjuk, majd közepébe mélyedést készítünk, és egy ek púpos cukrot teszünk , majd langyos tejet ,keveset öntünk bele, és bele morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk jól felfutni.
Rámát felolvasztjuk, majd minden hozzávalót ,olaj kivételével össze dolgozzuk a tésztánkat. Közepes lágy tésztává dagasszuk. A tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Túl lágy, lisztet dolgozunk bele ,ha kemény, akkor tejet adunk hozzá .Mivel teljes kiőrlésű liszteket is használunk, így több tejre van szükségünk ,mert ezek a lisztek sokkal több folyadékot vesznek fel, a rostok miatt tehát erre ügyelve ! Vége felé hozzá dolgozzuk az olajat, leválik a tészta az edény faláról ,kezünkről, akkor jó .Meglisztezzük a tálunk alját, majd tészta tetejét, és konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük langyos helyen. Ablakot ajtót nem rá nyitogatni 🙂 .
Közben ízesítjük be a mákot, diót, és lisztezett deszkára borítjuk a kelt tésztát ,majd szaggatóval, galuskákat szaggatunk ,és jól kiolajozott tepsi alját, kiszórjuk felét dióval, felét mákkal, és erre rakjuk egy pillanatra mártott olajba a galuskákat .Egymás mellé szorosan, majd tetejét megszórjuk a töltelékkel gazdagon ,és erre jön még egy sor galuska ,ugyan így eljárva. Tehát összesen két soros lesz .
Megjegyzés : A galuskákat úgy szaggatjuk ki :hogy ne legyen maradék, tehát mindig a maradékot ,a tészta alá dugjuk, nyomkodjuk, és szaggatjuk. A tészta maradék ,az aljára kerüljön, és teteje szép maradjon .Ez tálalásnál nem fog látszódni ha így járunk el !
Munka folyamat képek !
Tetejét meglocsoljuk vanília mártással ,majd 170 c előmelegített sütőbe ,szép aranyszínűre megsütjük .Majd nézzük meg hogy megsült e. Közepéből vegyünk ki a két galuskát ,és ellenőrizzük lukacsos e akkor kész .
Tálalásnál vanília szósszal meglocsoljuk, szükség szerint porcukorral szórjuk meg .
Aranygaluska az csak diósan készül ,De nálunk mákosan is kell készíteni 🙂
Zsanette Íz világ Gastro & Konyhája
Kövess a Facebookon is a finom Receptekért !
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: