Én egy kicsit annyival csináltam másképp hogy sütés előtt meglocsoltam egy ki vanília szósszal és kevert liszteket használtam nagyon isteni lett …
Jó sütést főzést mindenkinek a konyhában !!
Készült , Zsanette Kovács
Szakács
Íz Világ Gastro& Konyhájába
20 dkg Teljes kiőrlésű búza liszt
20 dkg Teljes kiőrlésű Graham liszt
20 dkg Nagyi titka liszt minőségi
10 dkg finom szemű zabpehely ( ez nem liszt ) !
Ezeket össze keverjük
10 dkg Ráma
fél budafoki élesztő
2 cs vanília cukor
1 ek púpos cukor
4 db tojás
cs só
4-5 dl langyos tej + – lehet több kevesebb lesz szükséges lényeg közepes lágy tészta se nem kemény se nem túl lágy .
2-3 ek olaj vége felé bele dolgozni
olaj a tészta kenéshez galuskákhoz
Töltelék
15 dkg mák darált cukrozott
1 db citrom héja reszelve
2 cs vanília cukor
kevés mazsola ízlés szerint
Dió Töltelék
15 dkg darált cukrozott dió
2 cs vanília cukor
1 citrom reszelt héja
kevés mazsola
Vanília szósz készítése
2 cs vanília puding
1 l Tej
5 dl víz
ízlés szerint cukor
vanília cukor
cs só
3 dkg ráma
ebből vanília mártást készítünk! Nem kemény hanem szósz jellegűre !
Ha túl sűrű még tejjel hígítjuk . Elkészült tegyük bele a rámát ,olvadjon el kevergessük. Ettől finomabb fényes és nem fog bőrösödni a mártásunk .
Tálba tesszük a liszteket, a sima fehér lisztet átszitáljuk, a többit nem !
Összekavarjuk, majd közepébe mélyedést készítünk, és egy ek púpos cukrot teszünk , majd langyos tejet ,keveset öntünk bele, és bele morzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk jól felfutni.
Rámát felolvasztjuk, majd minden hozzávalót ,olaj kivételével össze dolgozzuk a tésztánkat. Közepes lágy tésztává dagasszuk. A tejet folyamatosan adagoljuk hozzá. Túl lágy, lisztet dolgozunk bele ,ha kemény, akkor tejet adunk hozzá .Mivel teljes kiőrlésű liszteket is használunk, így több tejre van szükségünk ,mert ezek a lisztek sokkal több folyadékot vesznek fel, a rostok miatt tehát erre ügyelve ! Vége felé hozzá dolgozzuk az olajat, leválik a tészta az edény faláról ,kezünkről, akkor jó .Meglisztezzük a tálunk alját, majd tészta tetejét, és konyharuhával letakarjuk. Pihentetjük langyos helyen. Ablakot ajtót nem rá nyitogatni 🙂 .
Közben ízesítjük be a mákot, diót, és lisztezett deszkára borítjuk a kelt tésztát ,majd szaggatóval, galuskákat szaggatunk ,és jól kiolajozott tepsi alját, kiszórjuk felét dióval, felét mákkal, és erre rakjuk egy pillanatra mártott olajba a galuskákat .Egymás mellé szorosan, majd tetejét megszórjuk a töltelékkel gazdagon ,és erre jön még egy sor galuska ,ugyan így eljárva. Tehát összesen két soros lesz .
Munka folyamat képek !
Tetejét meglocsoljuk vanília mártással ,majd 170 c előmelegített sütőbe ,szép aranyszínűre megsütjük .Majd nézzük meg hogy megsült e. Közepéből vegyünk ki a két galuskát ,és ellenőrizzük lukacsos e akkor kész .
Tálalásnál vanília szósszal meglocsoljuk, szükség szerint porcukorral szórjuk meg .
Aranygaluska az csak diósan készül ,De nálunk mákosan is kell készíteni 🙂